Gürcistan Vatandaşlık Başvuruları 2017

Gürcistan'a vatandaşlık başvurusunun detaylı anlatımını yapıyoruz. Gerekenler, evraklar, maliyet ve tüm başvuru sürecinin anlatımı.

Merhaba,

Gürcistan’ın vatandaşlık alımının devam ettiği konusunda bir çok yerden duyum aldım, bu makaleyi okuyorsanız muhtemelen siz de aynı duyumu almışsınızdır.

 

Başlangıç Notu:

 

Bu anlatımda geçen bilgiler, 18 Mayıs 2017 tarihlidir. Eğer aradan çok zaman geçtiyse veriler değişmiş olabilir, lütfen başka kaynaklara bakın. Bu anlatımda geçen ücretlerde LARİ (GEL) para birimi için kur 1.51 TL dir. 

 

Eski Başvuru Süreci ve Güncel Süreç:

 

2013 yılında 3–5 aylık bir süreçte eski hükümet gürcü, laz ve çerkez olduğunu kanıtlayan herkese vatandaşlık vermişti. Bu olay eski hükümet döneminde olmuş ve bitmiş, tekrarı da şu an için gündemde yok.

Gürcistan hala Adalet Bakanlığı aracılığıyla vatandaşlık başvurusu alıyor. Fakat durum 2013'deki gibi değil. 2013'de bir etnik köken durumu varken şu an bir Alman bir İtalyan veya bir Türk’de aynı sizin gibi başvuru yapabilmekte. Dolayısıyla bir etnik köken durumu yok.

Neden Gürcistan Vatandaşlığı:

  • Zorunlu askerlik kalktı.
    (Türk vatandaşlığından çıkıp, Türkiye için oturum alabilirsiniz.)
  • Schengen’e girdi ve tüm Avrupa’ya vizesiz gidebilirsiniz.
  • Araç fiyatları, Türkiye’nin dörtte bir fiyatına. 
  • Yaşamayı düşünürseniz, bir çok sektörde iş imkanı ve sektör eksiği.

 

Hazırlık Süreci:

Öncelikle başımdan geçenleri anlatmak istiyorum, sonrasında asıl gerekli olanları açıklayacağım. “Nasıl başvuru yapılır?” sorusunun detaylı yanıtı burada. Dilerseniz bu bölümü atlayabilirsiniz, en özet hali de aşağıda bulunuyor.

UYARI: Lütfen bu yazıyı baştan sona okumadan, evrak toplamaya vb. işlemler yapmaya başlamayın, bazı süreçlerin gereksiz olduğunu anlayacaksınız.

 

Bilgi Toplamak:

 

İlk iş, Türkiye’de bulunan Gürcü derneklerinden bilgi aldım. Kendileri bize bir takım belgeler gerektiğini ve bunların gürcüce tercümesi yapılması gerektiğini, iki gürcü vatandaşının kefil olması gerektiğini ve bu belgelerin önce noterden doğrulanması sonrasında kaymakamlıktan apostil işlemi yapılması gerektiğini söylediler.

Tam olarak istenen şunlar:

  • Formul A (Doğum Kayıt Örneği)
  • İkametgah
  • Pasaport Fotokopisi
  • Formul B (Evlilik Kayıt Örneği)
    Bu evli bayanlar için zorunlu sadece.
  • Yukarıdaki üç evrağın Gürcüce Yeminli Tercümandan çevirisi.
  • Yukarıdaki üç evrağın T.C Noter Tasdiki.
  • Gürcistan’da yaşayan 2 Gürcü Kefil. 

 

Evrak Toplamak:

 

Formul A’yı Nüfus Müdürlüğü’nden aldım. Bununla birlikte kendim, babam, babamın babası, dedemin babası ve dedemin dedesinin nüfus kayıt örneklerini de çıkardım (Batum doğumlu olduklarından lazım olur diye düşündüm). İkametgahı da aynı yerden aldım. Pasaportum zaten vardı, fotokopisini dernekte çektirdik.

Gürcüce Yeminli Tercüme işlemini ve Noter tasdik işlemini Gürcü derneği 350 TL karşılığında yaptırdılar. Hızlı kurye ile de evime aynı gün gönderdiler, bu da 50 TL tuttu.

Dernek bize 1 gün sonra herşeyi hazır şekilde teslim etti. Ertesi gün de Kaymakamlıktan (herhangi bir kaymakamlık oluyor) Apostil işlemini ücretsiz şekilde yaptırdık. Pasaportu yapmadılar, gerekte yokmuş.

Bununla birlikte yine dernek, başvururken doldurmamız gereken bir takım evraklar verdi. Verilen evraklar:

  • Başvuru Formu (4–5 sayfalık)
  • Gürcü Kefillerin Dolduracağı Referans Kağıdı x 2

Gürcistan Konsolosluk / Başkansolosluk:

Konsolosluğa gitmedim fakat aradım. Kendileri başvuru kabul etmiyorlar, bununla birlikte gereken evrakları da internet sitesinden öğrenebileceğinizi söylüyorlar. İnternet sitesini baya bir aradım, İngilizce bölümünde var deniyor fakat yok. Boşuna bakmayın/aramayın.

Başvuru İşlemi Nerede Nasıl Yapılabiliyor:

Gürcistan Vatandaşlık Başvuru işlemini yapabilmek için tek bir yol var. O da Batum ya da Tiflis’deki Adalet Saraylarından bir tanesine gitmek zorundasınız. Türkiye’den başvuru yapılmıyor (artık).

Evrakları topladıktan sonra artık Gürcistan yolculuğunu planlama vakti. Bilgi ve Evrak Toplama süreci aşağı yukarı 1-4 iş günü sürdü.

 

Uçak Bileti, Otel Planlaması, Diğer Konular:

 

Gürcistan’la aramızdaki saat farkı +1 saat. Yani İstanbul’da saat 8 ise Gürcistan’da 9'dur.

Uçak Bileti ve Uçuş:

Uçak bileti konusunda iki seçeneğiniz var. Birincisi Batum’a direk gitmek. İkincisi Hopa’ya gidip Batum’a karayolundan ulaşmak.

Gürcistan Uçak Bileti

Fark nedir?

  • Batum’a direk gidiş THY ile 950 TL civarında. (Gidiş-Geliş)
    Havalimanından merkeze gidiş 15 Lari yani 25 TL kadar tutuyor.
  • Hopa’ya gitmek ise yaklaşık 400 TL civarında. (Gidiş Geliş)
    Hopa’dan Batum’a gidiş ise yaklaşık 120 TL civarında. (Gidiş-Geliş)

İşin komik tarafı Hopa’ya gidecek de olsanız Batum’a giden uçağa biniyorsunuz ve indiğinizde zorunlu olarak Hopa’ya servis ile gönderiliyorsunuz.

Uçak bileti için Skyscanner’ı öneririm.

Gürcistan’a normalde Kimlik ile vizesiz gidebiliyoruz. Fakat ülkemizde olan olağanüstü durumlardan dolayı Pasaportsuz gidemezsiniz. Pasaportunuz mutlaka yanınızda olmak zorunda, özellikle dikkat ediliyor.

Bununla birlikte hiçbir ülkeye gerekmezken, Gürcistan Pasaport Kontrolü’nde özel olarak sicil incelemesi yapılması gerekiyor. Bunu da havalimanında yaptırıyorsunuz ve aynı yerden Yurt Dışı Çıkış Pulu alacaksınız. (15 TL civarında)

Otel Planlaması:

Ben Gürcistan’daki bağlantım sayesinde tanıdık bir otelde kaldım. Fakat ondan önce Booking.com üzerinden bir araştırma yaptım. Ortalama gecelik 300 Lira kadar ödedim, bu işin ortalaması 175 Lira/gece olacaktır size.

Gürcistan Otel Fiyatları Bilgisi

Booking’den bakıyorsanız sonu Apartment ile biten yerlerden uzak durmaya çalışın. Çünkü anlaştığınız fiyat dışında ekstralardan dolayı farklı bir rakamla günü bitirebilirsiniz. Bilindik otelleri tercih edin ve otel konusunda kesinlikle ucuza kaçmayın, pişman olursunuz.

Benim kaldığım otel Batumi World Palace’dı. Ben seyahatimi 3 gün/2 gece olarak planladım fakat işler yaylana yaylana 2 günde bitti, eğer zorlarsaydık 1 gündede biterdi. Bana otel toplamda 300 Lari’ye (450 TL) mâl oldu. Eğer rakam uygun geldiyse, Otel sahibinin de Türk olduğunu belirtmekte fayda var.

 

Diğer Konular:

 


Yemek:

Yemek büyük sıkıntı. Gürcü yemeklerini sevmeyebilirsiniz. Gece yarısından sonra yemek yiyebileceğiniz pek biryer bulunmuyor. Mc Donalds’da aynı saatlere kadar açık, ben 3 günün ardından Mc Donalds’dan çıkmayın derim. Otelin kahvaltısı velinimettir, kaçırmayın.

Vakit Geçirmece/Eğlence:

Kumar ile aranız iyiyse, Radisson’un altındaki Club Iveria’yı öneririm. Kumarhane Müdürü’de Türk olduğundan iyi bir seçenek olabilir. Bunun dışında hava iyiyse bir lunapark var ve üç beş köşede gece kulüpleri var, Radisson dışında hiçbirisini deneyimlemedim.

 

Başvuru Süreci:

 

Batum’da beni karşılayan bir bağlantım vardı. Direk Adalet Sarayı’na gittik ve ne gerektiğini, ne yapmamız gerektiğini öğrendik. Eğer taksi ile gitseydim bu yaklaşık 15 Lari (25 TL) tutacakmış.

Gürcistan Adalet Sarayı Başvuru Yeri

Adalet Sarayı’nda kimse Türkçe bilmiyor, İngilizce bilen tek tük insan olmasıyla birlikte yanınızda bir Gürcüce bilen olması (bence) şart. Hem okuma, hem yazma hem de konuşmak için. Eğer referansınız veya akrabağınız yoksa Türkiye'deki Gürcü dernekleriyle temasa geçin, onlar size refakat edebilecek ve yardımcı olabilecek birilerini bulabilirler.

 

Gerçekten Gereken Evraklar:

 

Öğrendik ki(!) sadece ve sadece Pasaportunuzla başvuru yapıyormuşsunuz. Herhangi bir şekilde Formul A, noter, apostil, kütük, soy vs. gerekmiyormuş. Bunlardan uzak durun. Belki Türkiye’deki aracı kurumlar eski bilgilerinden dolayı bu yönlendirmeleri yapıyor olabilirler fakat benim gittiğim dönemde böyle birşeyin olmadığı kesin.

Bu durumda istenen evraklar şunlar oluyor:

  • Pasaport fotokopiniz.
  • Pasaport fotokopinizin Gürcüce (yeminli) tercümesi.
  • Pasaport fotokopinizin Gürcü noterinden onaylanması.
  • 2 Kefil ve O Kefillerin İmzası/Açıklaması
  • Başvuru Formu

 

Yeni Evrakların İşlemi/Süreci:

 

Bu evrakların orada tercümesinin yapılması ve noterinin yapılması arkadaşlarım tarafından 4 saat içerisinde halledildi ve 90 LARI yani yaklaşık 140 TL tutuyor. Bu süreçte ben otelde olduğumdan bu konu hakkında başka bir bilgi paylaşamayacağım.

Evraklar derken yanlış anlaşılmasın bir tek Pasaport fotokopisi çevirilip, Gürcistan Noter’inden tasdik edilmesi.

 

Başvuru ve Formun Doldurulması:

 

Türkiye’de bize aracı kurumlar bir başvuru formu vermişlerdi. 5 sayfa civarındaydı, bir çok soru soruluyor. Mal mülk, yıllık gelir, siciliniz temiz mi, mezun olduğunuz okullar gibi.

Vatandaşlık Başvuru Formunu Doldururken

Bu evrak Türkiye’de elimize geçtiğinden, daha gitmeden ben cevaplarını Türkçe ve İngilizce olarak hazırlamıştım, orada Gürcü arkadaşımız aracılığıyla yanıtları Gürcüceye çevirttirdim ve o şekilde başvuru formunu doldurduk. (Belki bir artısı olur diye)

Başvuru işlemi sırasında sizden fotoğraf istiyorlar. Bu fotoğrafı Adalet Sarayı’nın içinde bulunan ve kendi sistemlerine bağlı olan bir otomat aracılığıyla çok cüzi bir rakama çektirebiliyorsunuz. Başka bir fotoğraf kabul etmiyorlar.

Başvuru formunu teslim ederken, daha önce bahsettiğim iki kefil yanınızda olacak. Kefiller Gürcistan vatandaşı olmak zorunda ve sizi nereden/nasıl tanıdıklarını başvuru formuna eklemekle yükümlüler.

Bu işlem bittikten sonra yine Adalet Sarayı’nda bulunan Exchange bölümünden paranızı Lari’ye çevirtebilir ve gerekli ödemeyi yapabilirsiniz.

Başvuru için gereken ödeme şu şekilde:

  • 80 çalışma günü içinde cevap için, 250 Lari (400 TL)
  • 60 çalışma günü içinde cevap için, 350 Lari (525 TL)
  • 30 çalışma günü içinde cevap için, 500 Lari (750 TL)

Bu ödeme de yapıldıktan sonra size tam yanıt alacağınız tarihi belirtiyorlar. Mesela 10 Ağustos 2017 gibi. Başvuru formunda adres, telefon gibi bölümleri doldurmanız lazım; bunları doldururken Gürcistan’a ait bilgiler yazmanız gerekiyor. Kefil olacaklardan birininki olabilir mesela. Türk adresinizi kabul etmiyorlar.

Formu Doldururken Dikkat Etmeniz Gerekenler:

  • Tüm bilgiler kontrol ediliyor, dürüst olun.
  • Bir planınız olsun, vatandaş olup şunu ve şunu gerçekleştireceğim gibi belirtmeniz faydalı olur.
  • Kefilleriniz sizi anlatırken, önceki maddede hazırladığınız plana uygun bir anlatım yapsınlar fakat onlar da dürüst olsun.
  • Kefilleriniz başvuru esnasında yanınızda olmak zorundadır.
  • Cevap süresi için 80 çalışma gününü seçin, acele etmeyin.
  • Rüşvet vb. tekliflerde kesinlikle bulunmayın.
  • Uzaktanda olsa sağ bir Gürcü akrabağınız varsa mutlaka formda belirtin.
  • Gürcistan’ın önde gelenlerinden bir tanıdığınız varsa mutlaka formda belirtin.
  • Yatırım yapmayı düşünüyorsanız, iş kurmayı düşünüyorsanız mutlaka belirtin.
  • Formu yanınızda bulunan Gürcü arkadaşınıza yazdırın, İngilizce değil Gürcüce yazsın. Böyle bir imkan yoksa bir Tercüman bulmaya çalışın en son çare olarakta İngilizce yazabilirsiniz.
  • Kimileri iletişim kısmı için Türkiye’deki telefon numaranız ve adresiniz kabul olur diyorlar. Bu yanlış sanıyorum bana özel olarak düzeltmemi söylediler, bunu ayarlamaya çalışın.

 

Başvuru Sonuçlanması:

 

Gürcistan Vatandaşlık Başvuru Yeri

Ben 80 çalışma günü içerisindeyi tercih edip 400 TL ödedim ve başvurumu yaptım. Size tam net tarih veriyorlar sonuç için 5 Mayıs, 9 Haziran gibi. Bu tarihte arayıp bilgi alabileceğiniz gibi, posta yoluyla da sonucu gönderiyorlar.

 

Başvurunun Kabul Edilme İhtimali:

 

Bir çok kişiyle görüştüğümde 2013'de yaşanılanın aksine şansınız çok yüksek değil. Şu an Türkiye’deki durumlardan dolayı da olabileceği gibi 2013'deki hükümetin değişmesinden dolayı da olabilir; çok fazla başvuru kabul edilmiyor, bazı Gürcü-Türkler oturma müsadesi alırken bile zorlanmışlar.

Babası Gürcü vatandaşı olan bir arkadaşım başvurdu, o da reddedildi. Bununla birlikte kendisi gürcü olan bir arkadaşın karısı ve çocukları oturma müsadesi için başvurmuş ve onlar da reddedilmiş. Yakın zamanda başvurup kabul edilmiş bir kaç insan var, bir tanesi 30 milyon TL Gürcistan’a yatırım yapmış, o şekilde almış.

Etnik kökenin artık etkisi yok, boşuna bir kan bağınız olduğunu kanıtlamaya çalışmayın. Ben bu hatayı yaptım.

Kısaca söylemek gerekirse Gürcistan’a faydanız olabilecekse, bir planınız, bir amacınız varsa kabul edilme şansınız var. Etnik köken, babam gürcü, dayım gürcü gibi sebepler artık pek kabul edilmiyor. Bu nedenle kefillerinizi iyi seçin, başvuru formunu dikkatli doldurun.

 

Özet ve Toplam Harcama:

 

  • Başvurmak için Gürcistan’a gitmek zorundasınız.
  • Uçak biletinizi durumunuz el veriyorsa Batum’a alın.
  • Tekrar yinelemek istiyorum; Otelinizi iyi seçin.
  • 2 Gürcü Kefil bulun ve Adres Ayarlayın. Eğer bulamazsanız Türkiye'deki Gürcü dernekleriyle temasa geçin.
  • Pasaportunuz ve fotokopisini alın, başka bir evrağa gerek yok.
  • Oradaki işiniz 1 en fazla 2 gün sürecek. 

Benim masrafım böyle bir makale okumadığım için olsa gerek 2500–3000 TL kadar tuttu. 

Sizin masrafınız tahminen 1800–2000 TL kadar tutacak.

  • 400 TL (Başvuru Ücreti)
  • 140 TL (Noter ve Tercüme Ücreti)
  • 200 TL (1 Gece Konaklama Ücreti)
  • 950 TL (Gidiş-Geliş Uçak Bileti Ücreti)
  • 110 TL (Diğer Harcamalarınız)

Uçak bileti konusunda Hopa seçeneğiyle fiyatı düşürebileceğinizi unutmayın.

İyi şanslar.

Bu konu hakkında tüm bilgim ve tecrübem yukarıda yazıldığı kadar. Malesef başka bir sorunuzu yanıtlamam mümkün değil, iyi şanslar dilerim.

13 Ağustos 2017 Güncellemesi: Benim başvuru sonucum geldi, reddedilmişim. Sebep belirtilmemiş ama şansın düşük olduğu belliydi. İkinci ve üçüncü başvurularında kabul edilenlerin bilgisi geldi bana. Yolum tekrar düştüğünde veya 2 günlük bir tatil yapmak istediğimde tekrar aynı işlemi yapacağım. Benim reddedilmiş olmam, sizin de reddedileceğiniz anlamına gelmiyor. Tekrardan iyi şanslar.